Prenatale screening

Op deze pagina lees je informatie over de prenatale screening. Dit zijn de testen die gedaan kunnen worden om verhoogde risico’s op te sporen. De onderwerpen die besproken worden zijn: de NIPT / combinatietest, de dertien weken echo en het SEO, ook wel de twintig weken echo genoemd. Tijdens de intake kunnen we het uitgebreid hebben over de testen die gedaan kunnen worden in de zwangerschap gericht op chromosomale en structurele aandoeningen.

NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een test, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA (erfelijk materiaal) van het kind aanwezig). Met de NIPT kan vanaf 11 weken in de zwangerschap dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21, Downsyndroom, trisomie 18, Edwardssyndroom en trisomie 13, Patausyndroom.

Hieronder kun je de zien hoeveel kinderen met een trisomie de NIPT opspoort:

 • 96 van de 100 kinderen met trisomie 21;
 • 87 op de 100 (87%) van de ongeboren kinderen met trisomie 18;
 • 92 op de 100 (92%) van de ongeboren kinderen met trisomie 13.

De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag.

De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Als zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een trisomie de NIPT laten doen en de uitslag is niet-afwijkend, is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet meer nodig.

Bij ongeveer 2 op de 100 vrouwen lukt de NIPT niet. Dit kan verschillende redenen hebben.

 • De uitslag duurt ongeveer 10-15 werkdagen.
 • De kosten van de NIPT bedragen € 175 euro.
 • De NIPT biedt geen 100% zekerheid.
 • Op de website van het RIVM staat veel informatie rondom de NIPT test.

Combinatietest

De combinatietest bestaat uit twee verschillende onderzoeken. Deze moet je allebei doen om een uitslag van de combinatietest te kunnen krijgen. Je loopt geen risico op een miskraam. Er wordt bloed afgenomen uit uw arm. Hiervoor ga je naar een prikpost. Het laboratorium onderzoekt je bloed op 2 stofjes (PAPP-A en beta-HCG). Daarnaast meet een echoscopist de nekplooi van de baby. De nekplooi is een dun laagje gevuld met vocht onder de huid. Bij kinderen met down-, edwards- en patausyndroom kan dit laagje dikker zijn dan bij kinderen zonder deze syndromen. Het bloedonderzoek wordt gedaan tussen de 9 en 14 weken. De nekplooi wordt gemeten tussen de 11 en 14 weken in de zwangerschap.

 • De uitslag wordt gegeven in de vorm van een kansberekening
 • De kosten zijn  € 180,12 euro.
 • De combinatietest geeft geen 100% zekerheid
 • Meer informatie over de combinatietest vind je hier

Echo op verzoek: dertien weken echo

Deze echo is bedoeld voor mensen die voor de NIPT kiezen maar ook de meerwaarde van een echo bij deze termijn zien. Of voor mensen die NIET geïnteresseerd zijn in kennis over de kansen op Down-Edwards- en Patausyndroom maar ook wel de waarde van een echo zien tussen de 12-14 weken. Dit is een echo op verzoek. Aan deze echo zitten kosten verbonden: €67,50.

Voor deze echo verwijzen wij jou door naar Verloskundig echocentrum Sicht in Leeuwarden.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

Het SEO is een echo die tussen week 18-21 gedaan kan worden in de zwangerschap. Het wordt ook wel de twintig weken echo genoemd. Het is een medische echo met als doel het screenen van mogelijke afwijkingen bij de foetus. Primair wordt bij deze echo gekeken naar neurale buis defecten. Hiermee wordt bedoelt een open rug, open buik of open gehemelte. Daarnaast wordt er structureel gekeken of alle organen goed zijn aangelegd (bijvoorbeeld of er twee nieren zichtbaar zijn, de blaas gevuld is, het hart twee boezems en kamers heeft, etc). Als de echoscopist een afwijking ziet of twijfelt over haar bevindingen neemt zij contact op met ons.

Meer informatie over het SEO kunt u lezen in de folder.

Voor het SEO verwijzen wij door naar Verloskundig echocentrum Sicht in Leeuwarden.