Nacontrole en anticonceptie

Nacontrole

Zes weken na de bevalling is er de mogelijkheid om op nacontrole te komen. Als je wilt kun je enkele weken na je bevalling naar de praktijk bellen om een afspraak te maken. Tijdens de nacontrole meten we zo nodig de bloeddruk en je ijzergehalte, bekijken we hoe je hechtingen genezen zijn, en of je baarmoeder weer op z’n oude plek zit.

We praten na over je ervaringen en daarom is het leuk om bij diegene te komen die je bevalling begeleid heeft. Afhankelijk van de situatie doen we aanvullende controles. Ook zullen we (nogmaals) de anticonceptie met je bespreken.

De controle is voor jóu, maar we vinden het erg leuk als je je baby meeneemt!

 

Anticonceptie

Na de bevalling komt de menstruatiecyclus weer op gang en ben je vruchtbaar. De eisprong vindt plaats ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt plaats. Wanneer dit precies zal zijn is niet bekend en varieert van een paar weken na de bevalling tot soms maanden daarna. Indien je borstvoeding geeft kan de menstruatie nog even op zich laten wachten. Dit is verschillend per vrouw. Het geven van borstvoeding geeft geen volledige bescherming tegen een nieuwe zwangerschap. Als je (voorlopig) niet zwanger wilt worden, bedenk dan welke anticonceptiemethode bij je past.

Wij bespreken dit onderwerp aan het einde van de kraamtijd en tijdens de nacontrole. Je kunt bij ons terecht met vragen over de verschillende vormen van anticonceptie en voor het uitschrijven van een recept.

Ben je benieuwd welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past? Doe dan deze test.


Nacontrole bij de gynaecoloog

Ben je bij de gynaecoloog bevallen, dan kan het zijn dat je bij het ontslag vanuit het ziekenhuis een afspraak voor nacontrole hebt meegekregen op de polikliniek. Je hoeft dan niet meer bij ons een afspraak te maken. Wil je toch nog even gezellig langs komen? Dat kan natuurlijk altijd. Wij zijn altijd erg benieuwd naar hoe het met jou en je kindje gaat.