Verloop

In 90% begint de bevalling met weeën. In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Soms is er ook sprake van ‘loos alarm’.

Weeën

Meestal begint de bevalling met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent. Hooguit zul je af en toe even stilstaan omdat je iets voelt. Deze ‘voorweeën’ maken de baarmoedermond alvast soepeler. Om te kijken of je bevalling echt begonnen is, let de verloskundige op je weeën en voelt naar de baarmoedermond met een inwendig onderzoek. Dit noemen we ook wel een vaginaal toucher. Zo krijgt ze een goede indruk over de fase van je bevalling. Heel vroeg in de bevalling is het voor de verloskundige ook wel eens moeilijk om te beoordelen of je echt begonnen bent. Geen nood: een paar uur later weet je het zeker! Bij een eerste kindje duurt de bevalling vaak langer omdat eerst je baarmoedermond helemaal moet verstrijken (plat worden). Als dit proces gebeurd is ga je ontsluiten. Vaak heb je dan weeën om de 5 min, die 1 minuut duren. Bij een tweede kindje gaat het proces van verstrijken en ontsluiten tegelijkertijd. Dat maakt dat bevallingen van tweede of volgende kindjes vaak sneller verloopt.

Gebroken vliezen

De bevalling kan zich ook aankondigen met het breken van de vliezen. Ook dan zijn sterke weeën nodig om de baarmoedermond open te maken. Ze beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen.

Als je vliezen gebroken zijn let je op de kleur van het vruchtwater en heb je van ons bij het spreekuur gehoord of het hoofdje van het kindje wel of niet ingedaald.

Loos alarm ‘harde buiken’

Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en wordt ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn. Maar de meeste vrouwen voelen het niet eens. De samentrekkingen zijn geen (voor)weeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.

De volgende tekenen duiden er meestal op dat de bevalling nog niet begonnen is:

  • Harde buiken komen onregelmatig – ze kunnen lang zijn of heel kort
  • Harde buiken worden niet steeds sterker en komen niet steeds sneller op elkaar
  • Lopen maakt harde buiken niet sterker
  • Harde buiken verdwijnen als je gaat liggen
  • Harde buiken voel je meestal bovenin je baarmoeder

Een tip om te harde buiken van weeën te onderscheiden is om onder de warme douche te gaan of in bad. Hier merk je vaak al snel, als je baarmoeder weer ontspant, dan ga je niet bevallen. Zetten de harde buiken door, wordt het pijnlijker en komt er regelmaat in, dan noemen we het weeën.