CORONA info

Corona virus en zwanger/kraamvrouw in Friesland

Beste zwangere/kraamvrouw,

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken, de gynaecologen, echocentra en kraamcentra rondom Leeuwarden en Heerenveen zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media van je zorgverlener en www.itbertehus.nl in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van de verloskundige.nl. 

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Ook willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk/ het ziekenhuis/ het echocentrum te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met je naar de juiste oplossing.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

 • Was regelmatig je handen
 • Hoest of nies in je elleboog
 • Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
 • Was je handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
 • Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
 • Houd sociale afstand

Voor alle zwangerschapscontroles geldt het volgende (dus zowel bij de verloskundige als gynaecoloog):

 • Kom zoveel mogelijk alléén naar de controle. Je partners mag mee, maar als het niet noodzakelijk is om samen te komen, kom dan alleen. Dit geldt ook voor het meenemen van kinderen: heb je de mogelijkheid om alleen te komen, doe dit dan.
 • Wij dragen een mondkapje en handschoenen tijdens de controle. In de openbare ruimtes van Leppehiem wordt een mondkapje verplicht. In de wachtruimte kun je je handen desinfecteren.
 • Alle echo-afspraken, dus ook die van de 20-weken echo, blijven staan.
 • Sta je op het punt van bevallen? Onderaan volgt hierover uitgebreide info.

Toegang tot de praktijk

De reguliere ingangen van Leppehiem zijn toegankelijk voor bezoekers. In de linkerzijvleugel van Leppehiem komt u direct uit in de praktijk.

 

Specifiek voor de zwangere vrouwen die onder controle zijn bij één van de verloskundigen praktijken geldt het volgende:

Bevallen en het coronavirus 

We willen er samen het maximale aan doen om het aantal mensen dat corona krijgt zoveel mogelijk te beperken. Daarom zijn er in Friesland nieuwe afspraken gemaakt over de zorg rond de bevalling in deze periode. Dit zijn de afspraken:

 • Thuis bevallen is de veiligste optie voor jou en je baby. Kies hier dus voor als dat kan;
 • Wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen? Dan komen we bij je thuis en besluiten we samen wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Een poliklinische bevalling in het ziekenhuis mag sinds 4 mei weer worden begeleidt door jou eigen verloskundige.
 • In de publieke ruimtes van het ziekenhuis geldt de regel dat er een mondkapje gedragen moet worden, deze mag voor jou als barende en als partner af als jullie in de verloskamer zijn.
 • Geef aan als je koorts hebt (meer dan 38,0 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk. Bij de bevalling mag 1 persoon aanwezig zijn om je te ondersteunen.

Meer weten:

Informatie coronavirus en bevallen

Wat is er op dit moment anders als ik ga bevallen?

Thuis

We adviseren je om als het mogelijk is thuis te bevallen. Als je thuis bevalt is de enige verandering dat we je vragen om maximaal 1 iemand te kiezen om je te ondersteunen. Geef het bij ons aan als je koorts hebt (meer dan 38,0 graden Celsius) en je hoest of moeilijk ademt. Mocht jij of degene die jou ondersteunt klachten hebben , dan dragen we een mondkapje en vragen we jou of je partner/ondersteuner ook een mondkapje te dragen.

Poliklinisch (op eigen wens in het ziekenhuis)

Als je op eigen wens in het ziekenhuis wilt bevallen bel je eerst naar je eigen verloskundige. Zij zal met je besluiten wanneer het een goed moment is om naar een ziekenhuis te gaan. Sinds 4 mei mag de eigen verloskundige de poliklinische bevalling weer in alle Friese ziekenhuizen begeleiden. Als je bevallen bent mag je als alles goed gaat met jou en de baby na een aantal uren weer naar huis samen met de kraamverzorgster.

Medisch bevallen

Als je een medische reden hebt om in het ziekenhuis te bevallen bel je met de verloskamers om te overleggen wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Bij aankomst in het ziekenhuis wordt je ontvangen door de verloskundige en de verpleegkundige. Zij zullen je verder begeleiden.

Veranderingen met betrekking tot de kraamtijd

 • De intakes door de kraamzorg zullen tijdelijk telefonisch plaats vinden.
 • De kraamzorg wordt geleverd zoals dat vooraf met je is besproken. Behalve bij een bewezen besmetting of sterke verdenking komt er geen kraamzorg in huis. Zij beschikken niet over de noodzakelijke beschermingsmaterialen. Er zal dan met de overige betrokken zorgverleners gezocht worden naar een passende oplossing.
 • Wij komen tijdens de kraamweek minimaal twee keer langs. We stemmen af met jullie en de kraamzorg waar de behoefte ligt. Vaak hebben we een telefonische moment rond dag 5-6.
 • De 6 weken nacontrole is op de praktijk of telefonisch indien gewenst.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie zal deze pagina up to date blijven en kun je ook op de social media kanalen kijken.

Tot Slot

Het zijn bijzondere tijden. Maar we zijn een nuchtere regio. Wij hopen op je begrip en medewerking. Ook wijzelf houden onze eigen gezondheid goed in de gaten. Op deze manier zorgen we voor elkaar!