De eerste uren

Direct na de bevalling wordt je baby op je buik of borst gelegd. Dit huid-op-huidcontact is van essentieel belang. Niet alleen om hem warm te houden, zijn energie te sparen en hem bij te laten komen van de stress van de geboorte. Het is ook belangrijk voor de overdracht van (goede) huidbacteriën van jou naar je kind en het stimuleren van natuurlijke reflexen die hem zullen helpen bij de voeding.

Het is wenselijk dat het eerste huid-op-huidcontact minimaal 1 uur duurt. Indien je borstvoeding geeft het liefst tot je kind klaar is met drinken aan de borst. Wanneer je na de bevalling door een complicatie zelf niet meteen beschikbaar bent om huid-op-huidcontact met je kind te hebben, kan je partner dit van je overnemen.

 

Wat gebeurt er nog meer?

  • De baby wordt afgedroogd en er worden warme doeken om je baby gelegd om hem warm te houden.
  • Je baby kan binnen 30 minuten aan de borst worden gelegd. Wij of kraamverzorgende kan je hierbij helpen.
  • Bij je baby wordt de hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en huilen gecontroleerd. Aan de hand daarvan geven we een Apgar-score.
  • Als de hartslag van je baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan deze worden doorgeknipt. Dat kan jij, je partner of wij doen. Daarna wordt de navelstrengring of de navelklem geplaatst.
  • Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan de placenta geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 30 minuten. Je voelt wat lichte weeën en je moet een beetje meepersen. Soms helpen we een beetje mee door lichte druk op je buik te geven en de navelstreng te fieren.
  • We controleren of je baarmoeder goed is samengetrokken om veel bloedverlies te voorkomen. We voelen aan je buik of je baarmoeder hard is. In het eerste uur zullen we dit een paar keer doen.
  • We controleren of je gehecht moet worden. Zo ja, dan doen we dit meestal ter plekke. Heel soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer ook je anus of je darmslijmvlies gescheurd is (een ’totaalruptuur’). In dat geval is het raadzaam om gehecht te worden door de gynaecoloog.

Navelstreng ring

Je kunt ook kiezen voor een navelstrengring i.p.v. de reguliere navelklem. Een navelstreng ring is een klein elastiekje dat om de navelstreng geplaatst wordt. Dit is veel fijner voor het kindje dan zo’n grote plastic klem die in de buik duwt en schoner dan een ouderwetse navelveter. Wij zijn positief over de navelstrengring omdat het de baby meer comfort geeft in de luier en de navelstreng sneller afvalt na de bevalling. We hebben een gebruikshandleiding mocht je in het ziekenhuis bevallen. De navelstrengring kun je via ons krijgen.