Badbevalling

Het bevallen in bad wordt door veel vrouwen als heel positief ervaren. Ze voelen zich gesteund door het water en kunnen de steeds sterker wordende weeën beter opvangen en tussen door ontspannen en hun krachten sparen voor de geboorte.

Het warme water kan bij de geboorte een hele positieve ondersteunende rol spelen, zozeer zelfs dat ze helpt een natuurlijke geboorte en thuisbevalling mogelijk te maken. Bevallen in water wordt ook aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit, en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben.

Voordelen badbevalling

  • Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller.
  • Het warme water lijkt de pijn meer te verdelen waardoor deze makkelijker op te vangen is.
  • In het water kun je makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken naar een andere houding minder zwaar dan buiten het water.
  • Meestal gaat een waterbevalling wat geleidelijker, waardoor het perineum ook geleidelijker oprekt. Het warme water zorgt er ook voor dat je perineum soepeler wordt. Hierdoor is de kans op inscheuren of een knip kleiner.
  • Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief, omdat die zich meer nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en ze kúnnen mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. In dat geval heeft de partner ook gelijk intens contact met zijn baby.
  • Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s over het algemeen vrij rustig als ze geboren worden. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.

Nadelen badbevalling:

  • Je moet meer organiseren. De meeste baden thuis zijn niet zo praktisch om in te bevallen. Tijdens de ontsluiting is dit prima, maar tijdens het persen is een groter bad met meer ruimte (en rondom het bad) prettig. Er is dus een speciaal bad nodig. Zo’n beval bad kunnen jullie bij ons huren of zelf aanschaffen.
  • Het vollopen van het bevalbad kan 1-2 uur duren. Zorg dat je dit een keer hebt uitgeprobeerd zodat je het tijdens de bevalling niet voor verassingen komt te staan.
  • Het kan zijn dat er vóór- of tijdens de bevalling een medische reden ontstaat waarom een bevalling in bad afgeraden wordt.

De verloskundige

Wij begeleiden met heel veel plezier badbevallingen. We verhuren zelf vier bevalbaden. Mocht je hier gebruik van willen maken, reserveer deze dan op tijd. Voor de kosten voor onze cliënten bedragen €100 euro en voor cliënten die niet bij ons in de praktijk onder zorg zijn bedragen de kosten €120 euro. Voor de huur van het bad kun je contact met ons opnemen. We vinden het wel prettig als het zo te organiseren valt dat het bad op de begane grond staat en er een bed in de buurt is.

Badbevalling

Badbevalling