Echo’s

Tijdens de zwangerschap kun je minimaal vijf echo’s aangeboden krijgen die vergoed worden vanuit de zorgverzekering:

 • Vitaliteitsecho (tussen de 7-9 weken)
 • Termijnecho (tussen 10-12 weken)
 • ETSEO (eerste trimester SEO)
 • SEO (twintig weken echo)
 • Op indicatie groeiecho’s
 • Liggingsecho

Voor de basisecho’s ben je welkom bij ons in de praktijk. Je kunt je aanmelden voor een echo via het aanmeldformulier.

Voor de ETSEO en SEO verwijzen wij door naar een specialistisch echocentrum.

Vitaliteitsecho

Vanaf 7 weken zwangerschapsduur kan echoscopisch de foetus in beeld worden gebracht. Meestal is dit een vaginale echo. Het doel van deze echo is:

 • Klopt het hartje
 • Zit de foetus in de baarmoeder
 • Is er sprake van een een- of meerling zwangerschap
 • Je mag met een lege blaas bij de echo komen

Termijnecho

Een termijnecho is bedoeld om de exacte duur van de zwangerschap te bepalen. Deze echo vindt meestal tussen de 10’e en 12’e week van de zwangerschap. De zwangerschapsduur wordt berekent door de afstand van de kruin tot de stuit te meten. Deze echo is meestal uitwendig. Het is hierbij handig dat je een volle blaas hebt bij deze echo.

Het Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO)

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om het Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) te laten uitvoeren. Deze echo wordt ook wel de 13 weken echo genoemd en kan vanaf 12+3 tot en met  14+3 weken zwangerschap worden verricht.

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is.

De baby is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 wekenecho. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Die kunnen zo ernstig zijn dat de baby tijdens of vlak na de zwangerschap overlijdt. Het doel van de 13 weken echo is om deze ernstige afwijkingen vroegtijdig op te sporen. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie dat de baby gezond is.

Voorbeelden van mogelijke lichamelijke afwijkingen:

 • Open schedel
 • Open rug
 • Ernstige afwijkingen aan de hersenen
 • Breuk of groot gat in de buikwand
 • Ernstige misvormingen aan het gezicht
 • Hartafwijkingen
 • Afwijkingen aan armen of benen

Je kan alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Het doel van de IMITAS  studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 wekenecho opwegen tegen de nadelen ervan. Klik  hier om meer te lezen over de IMITAS studie.

Het onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens de eerste controle zal de verloskundige je meer over dit echo-onderzoek vertellen en als dit gewenst is, meer informatie over geven.
Kijk voor informatie ook op de website van het  RIVM en lees de  informatiefolder.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

Het SEO is een echo die tussen week 18-21 gedaan kan worden in de zwangerschap. Deze echo wordt de twintig weken echo genoemd. Het is een medische echo met als doel het screenen van mogelijke afwijkingen bij de foetus. Het primaire doel is dat er bij deze echo gekeken wordt naar neurale buis defecten. Hiermee wordt bedoelt een open rug, open buik of open gehemelte. Daarnaast wordt er structureel gekeken of alle organen goed zijn aangelegd (bijvoorbeeld of er twee nieren zichtbaar zijn, de blaas gevuld is, het hart twee boezems en kamers heeft, etc). Als de echoscopist een afwijking ziet of twijfelt over haar bevindingen neemt zij contact op met ons.

Meer informatie over het SEO kunt u lezen in de folder.

Groeiecho

Soms is er naar aanleiding van de controles bij ons reden om de groei van het kindje met de echo te beoordelen. Wij kunnen in de praktijk de groei echo uitvoeren. Bij een groeimeting wordt er zo nauwkeurig mogelijk de omtrek van het hoofd, de omtrek van de buik en de lengte van het botje in het bovenbeen opgemeten. Deze metingen bij elkaar zeggen iets over de groei van het kindje in vergelijking met het gemiddelde kind bij dezelfde zwangerschapsduur. De uitgerekende datum verandert niet meer na een groeimeting. Want ‘groter’ is niet gelijk aan ‘ouder’.

Liggingsecho

Vanaf 32 weken zwangerschap wordt een hoofdligging voor een kindje de meest stabiele ligging. Voor 32 weken ligt het kindje het liefst met de billen naar beneden. De meeste baby’s draaien dan ook tussen de 32-36 weken spontaan in hoofdligging. Of een kindje in hoofdligging ligt kunnen wij constateren met behulp van uitwendig onderzoek. In enkele gevallen is het beoordelen van de ligging op de hand lastig, daarom krijgt iedere zwangere in onze praktijk standaard een liggingsecho aangeboden rond 35-36 weken bij ons op de praktijk.

Risico’s van echoscopie

Wij begrijpen dat het een bijzonder moment is om de baby bij een echo te kunnen zien en wij merken dat de vraag naar echo’s toeneemt. Echter het is belangrijk dat wij als verloskundigen zorgvuldig met het maken van echo’s omgaan. Uit onderzoek is gebleken dat het standaard aanbieden van echo’s later in de zwangerschap, zoals een standaard 30 weken echo geen gezondheidswinst oplevert. Wij maken deze dan ook alleen op medische indicatie. De vereniging van gynaecologen schrijft hier het volgende over:

‘Men past echoscopie al meer dan vijfentwintig jaar op grote schaal toe. Tot nu toe zijn in de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten naar voren gekomen. Een echo kan geen miskraam veroorzaken. Ook bij bloedverlies kan een vaginale echo geen kwaad. Wel zijn een enkele keer effecten als minimale groeivertraging en iets meer linkshandigheid bij het kind gezien, maar echte bewijzen zijn daar niet voor. Een garantie dat onbekende ongewenste effecten nooit zullen optreden, is niet te geven. Daarom is het verstandig om voorzichtig te zijn en echoscopie niet zomaar te gebruiken omdat het ‘zo leuk’ is. Voor de zekerheid raadt men aan alleen een echo te maken als deze nuttige informatie oplevert.