0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

Positive energy

‘Positive energy’

Wat is je geest toch van grote invloed op je beleving van de wereld om je heen. Afgelopen week ben ik flink gestoord in mijn nachtrust in de dienst, maar oh zo fit thuisgekomen.

De 1e nacht om 3.30 uur opgeschrikt door de telefoon. Na mijn 1e bezoek nog even tussendoor gedommeld en daarna door met het begeleiden van de geboorte van een 1e kindje. Ik kan zo genieten van het ‘niks’ doen. Van mijn aanwezigheid op de achtergrond. Genieten van het observeren van een barende, volledig in haar kracht. Haar aanwezigheid in haar eigen ‘bubbel’. Het is zo mooi om dat proces te aanschouwen zonder daar al te veel verstoring in te geven, maar de ouders wel rust en vertrouwen mee te geven. Het eindresultaat was een prachtige bevalling en een prachtig kindje, waarbij alles naar wens is verlopen. De tussenstand? Lichamelijk een beetje moe, maar qua energie een enorme boost!! De verwondering van het nieuwe leven, geeft ook een beetje  verwondering van de alledaagse dingen. Alles om me heen lijkt net een beetje mooier en ik voel me in alles blijer.

Die avond even een avondje naar cabaret. Soms heb je nou eenmaal al dingen gepland die ook het genieten waard zijn. Weer een latertje en uitslapen met kinderen is geen optie, dus een kort nachtje.

De volgende avond om 22.40 uur nog wakker om vervolgens de diensttelefoon op te nemen. Wederom een 1e kindje die zich aandient met pittige weeën. Ik weet wat dit betekent voor deze nacht: weinig slaap. In de auto herhaal ik in mezelf de gedachte dat ik fit ben. Dat helpt. Deze nacht geniet ik. Juist van mijn hulp tijdens de weeën. Te helpen puffen, te helpen met de onderrug en te helpen met bemoedigende woorden om de ontsluitingsfase door te komen. Ik geniet van het proces van bevallen waarin je als verloskundige het verschil kan maken door te helpen waar je kan. Om haar erdoorheen te loodsen en haar mee te geven dat ze de controle kan behouden in de pijn. Ook ditmaal is het een prachtige bevalling en een prachtig kindje, geboren bij stralende ouders. De eindstand? Lichamelijk kapot, maar qua energie in een goeie vibe. Alsof ook bij mij de endorfines en oxytocines gaan stromen bij de aanwezigheid van een geboorte. Ik ben scherp en helder.

In deze mindset om zeven uur ‘s ochtends op weg naar huis gereden, verzonken in gedachten: ik werk nog even door…..  Ik ben ineens weer terug in het nu. Ik sta te wachten voor een groen stoplicht?! Misschien toch iets minder fit dan ik had gedacht. Het is tijd om ongestoord te gaan slapen!

Anna Rixt Albertsma
Verloskundige

Nog meer blogartikelen lezen? Dat kan!