0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

Anticonceptie

Op enig moment na de zwangerschap zal anticonceptie weer belangrijk worden. Nadat je bevallen bent komt je cyclus weer op gang. Wanneer dat is verschilt per persoon. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben. Bedenk dat je altijd een eisprong hebt voor de menstruatie, je bent dus vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt.

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Zodoende is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past.

Voor verschillende vormen van anticonceptie kun je meer informatie vinden op de website van anticonceptie.nl.

spiralen

Sinds 2019 kan iedere vrouw bij It Bertehûs terecht voor het plaatsen van spiralen. Brecht & Anna-Rixt zijn beide gespecialiseerd in het plaatsen van spiralen binnen de praktijk. De spiraal wordt ook wel ‘intra-uterine device’ (IUD) genoemd. Dit betekent letterlijk: ‘voorwerp in de baarmoeder’.

Er zijn twee soorten spiralen: het koperspiraal en het hormoonspiraal.  
Een spiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met borstvoeding.

Anticonceptie en spiralen

Koperspiraal

De koperspiraal heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. De spiraal geeft zeer gedoseerd een kleine hoeveelheid koper af. Koper maakt zaadcellen inactief. Hierdoor vindt er géén bevruchting plaats. Met een T-safe koperspiraal ben je tien jaar beschermd tegen zwangerschap. Uiteraard kan je de T-safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Betrouwbaarheid: De koperspiraal is voor meer dan 99% betrouwbaar.

Menstruatie: De eerste drie maanden na het plaatsen van een koperspiraal heb je veelal meer krampen, heviger en onregelmatig bloedverlies. Daarna zal er herstel plaatsvinden van de natuurlijke cyclus. Bij de natuurlijke cyclus bestaat de kans dat het bloedverlies met 10-20% toeneemt.

Vruchtbaarheid: Na het verwijderen van een koperspiraal ben je direct weer vruchtbaar.

Kosten: De T-safe spiraal kost € 79,95.

Hormoonspiraal

Er bestaan twee soorten hormoonhoudende spiralen: de Mirena spiraal en de Kyleena spiraal.

Een hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen komen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Met een Mirena of Kyleena ben je vijf jaar beschermd tegen zwangerschap. Uiteraard kan je de hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Betrouwbaarheid: De hormoonspiraal is voor meer dan 99% betrouwbaar.

Menstruatie: na het plaatsen van een hormoonspiraal kun je 3-6 maanden last hebben van onregelmatig bloedverlies, dit noemen we ‘spotting’. Na die 3-6 maanden kan het bloedverlies bij een menstruatie het zelfde zijn als voorheen, minder worden of helemaal weg blijven.

Vruchtbaarheid: Na het verwijderen van een hormoonspiraal ben je direct weer vruchtbaar.

Kosten: Zowel de Mirena als de Kyleena kosten € 149,65.

Het plaatsen van een spiraal

Een spiraal kan vanaf twaalf weken na de bevalling worden geplaatst. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Locatie: Akkrum of Wergea
  • Duur afspraak: 30 minuten
  • 1 uur voorafgaand aan de afspraak glas water + pijnstiller 
  • Vrouwvriendelijke plaatsen met verdoving van de baarmoedermond
  • Plaatsing/verwijderen wordt vergoed door de zorgverzekeraar
  • Vergoeding spiraal bij aanvullende verzekering of <21 jaar

Contact

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal neem dan contact op met it Bertehûs via het contactformulier of telefonisch via: 06-20966691.