0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

Voedingsadviezen

Tijdens het aanmeldingsgesprek bespreken we altijd de voedingsadviezen in de zwangerschap. Voor jezelf en voor een gezonde ontwikkeling van het kindje is het verstandig om vers, gezond en gevarieerd te eten.
Het Voedingscentrum heeft de app ‘ZwangerHap’ ontwikkeld. Hiermee wil het Voedingscentrum de twijfels rondom voeding wegnemen bij zwangere vrouwen. Je kunt van duizenden producten per categorie zien of je het wel of beter niet kunt eten. Daarnaast komt de informatie uit betrouwbare bron. Je kunt de app downloaden via de Appstore!

Wat is belangrijk om te eten en drinken

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk fruit en groenten eet. Dit is een van de eenvoudigste manieren om ervoor te zorgen dat je gezond eet terwijl je zwanger bent! Eet de regenboog, of veel verschillende kleuren van fruit en groenten die rijk zijn aan voedingsstoffen. Dat betekent royale porties groene bladgroenten, wortelen, broccoli, sinaasappels, appels, bosbessen, bananen, aardbeien, tomaten, evenals rode, groene, gele en oranje paprika’s, om er maar een paar te noemen! Probeer fruit en groenten in alle maaltijden en tussendoortjes te verwerken. Eet eens een stuk vers fruit bij het ontbijt en zorg ervoor dat groenten het grootste deel van je lunch en avondeten uitmaken. Zwangere vrouwen hebben meer eiwitten, foliumzuur en ijzer nodig, en het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt die goed voor je zijn, zoals calcium, vitamine C en D. Veel van deze essentiële vitaminen en mineralen zitten in fruit en groenten. Elke dag de aanbevolen porties fruit en groenten eten helpt om die gezonde stoffen binnen te krijgen. Vul je bord er dus mee en geniet ervan!

Wat kun je beter niet eten of drinken?

  • Rauwe eieren en producten met rauwe eieren;
  • Rauwe melk. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en kan geen kwaad. Kijk of er ‘gepasteuriseerd’ of ‘gesteriliseerd’ op het etiket staat;
  • Kaas gemaakt van rauwe melk. Vraag of de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk;
  • Dranken met cafeïne. Drink maximaal 1 kop koffie met cafeïne per dag;
  • Rauw vlees. Eet geen rauw/rood vlees of vis in de zwangerschap;
  • Lever. Eet geen lever of producten waar lever in is verwerkt, zoals leverworst of leverkaas. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind;
  • Alcohol.

Kijk voor de meest recente voedingsadviezen op http://www.voedingscentrum.nl

Wij begeleiden je voor, tijdens en na je bevalling.
We stemmen onze zorg af op jouw wensen. Op ons kun je rekenen.