0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

Kraambed

In de eerste kraamweek komen we regelmatig langs om te kijken hoe het gaat. Je kindje is nu uit de baarmoeder en dat is een hele verandering.

Daarom controleren we samen met de kraamverzorgster onder andere: het gewicht, lichaamstemperatuur, de kleur, naveltje, het drinken aan de borst of fles en het poepen en plassen van je baby. De kraamverzorgster komt in totaal tussen de acht en tien dagen bij jullie thuis.

Eerst valt je kindje wat af

De eerste dagen na de geboorte verliest je baby gewicht. Na gemiddeld 10-14 dagen is je kindje weer terug op het geboortegewicht.

Kleur

Is je kindje pasgeboren dan is hij misschien wat blauw/grijs van kleur. Dat trekt snel bij als hij huilt en zelf gaat ademhalen en kleurt hij roze. Soms ziet je baby wat geel. Dit komt doordat hij zijn afvalstoffen nog niet goed kwijt kan. Door goed te drinken, verdwijnen de afvalstoffen. De eerste dagen komen wij iedere dag langs om de kleur van de baby te beoordelen.

Navelstompje

Na het doorknippen van de navelstreng blijft er een navelstompje over. Het naveltje droogt de eerste dagen na de geboorte in.
Vaak na een week valt het stompje er vanzelf af. Soms zie je dan een druppeltje bloed, maar dat is niet erg.
In de zwangerschap kun je kiezen om gebruik te maken van de cordring.

Poepen en plassen

In het begin is de poep van je kindje taai, kleverig en zwart van kleur: meconium. Zodra de baby melk krijgt verandert de kleur van de poep. Krijgt je kindje borstvoeding dan is de poep vaak zacht en mosterdgeel. Bij flesvoeding heeft je baby een korrelige, lichtgele poep die scherp ruikt. Hoe vaak je baby poept kan heel verschillend zijn.

Aan de hoeveelheid dat je kindje plast kunnen we zien of je baby genoeg drinkt. Het is daarom handig om dit voor ons bij te houden.

Consultatiebureau

In de tweede week na de bevalling komt het consultatiebureau langs. Tijdens het huisbezoek wordt een intake gedaan en ongeveer 6 weken na de bevalling word je uitgenodigd om voor het eerst naar het consultatiebureau te gaan. Tijdens de afspraken op het consultatiebureau is er ruimte voor vragen, word je kindje gewogen en gemeten en kunnen vaccinaties worden gegeven.

Wij begeleiden je voor, tijdens en na je bevalling.
We stemmen onze zorg af op jouw wensen. Op ons kun je rekenen.