0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

0566-651146

Ma t/m vr 08.30 – 14.00 uur

06-20966691

Spoedgevallen

Borstvoeding ja, maar voor hoe lang?

Veel kraamvrouwen kiezen na de geboorte van hun baby voor borstvoeding. Dit is een heel mooi kado voor hun pasgeboren kindje. Moedermelk biedt namelijk bescherming voor ziektes en infecties, verkleint de kans op wiegendood en is een stimulans voor de ontwikkeling van de hersenen en de zenuwen. Daarnaast zijn er bij langdurig voeden nog een aantal voordelen beschreven voor later in het leven van het kind o.a. minder kans op overgewicht, hart en vaatziekten en diabetes.

Er is ook aangetoond dat er een aantal gezondheidsvoordelen zijn voor de borsvoedende moeder. Een verkleinde kans op botontkalking, eierstokkanker en op korte termijn sneller gewichtsverlies. (check de factsheet van het Voedingscentrum).

Maar wat is langdurig voeden en hoe kun je dit als moeder blijven volhouden? Moeders voeden met de voornaamste reden: gezondheidswinst voor hun kindje. Dit betekent dat hun eigen belangen en behoeften tijdelijk ondergeschikt zijn aan het belang van het kindje.  Staan voor 100 % inzet voor alle BVmomenten, het voeden niet uit handen kunnen geven en misschien zelfs meer thuis ‘moeten’ zijn bij het kindje. Dan gaat het soms ook nog gepaard met lichamelijke ongemakken en is er nog de impact van kolven.

Welke factor is dan bepalend voor een duur van 6 maanden uitsluitend borstvoeding zoals de WHO adviseerd, behalen?  Dat is mindset. Welke ‘state of mind’ heeft een moeder ten opzichte van de borstvoeding? Welk doel heeft ze gesteld vooraf aan de lactatieperiode? Wilde ze borstvoeding proberen? Of was ze overtuigt borstvoeding te geven? Heeft ze zich ingesteld op de ups en downs bij borstvoeding en daar een reeele verwachting bij gesteld?

Bij de juiste mentale instelling gericht op een langdurige borstvoedingsperiode zien we meer doorzettingsvermogen, flexibiliteit en ook plezier in het geven van borstvoeding Behalve de facts over borstvoeding zou hier meer aandacht voor mogen zijn in onze zorg aan vrouwen. Hierdoor ontstaat bewustzijn van haar mindset en wordt inzichtelijk wat haar overtuigingen/ argumenten zijn van haar standpunt en kan het haar mindset positief bijsturen.

Onlangs een kraamvrouw met een neutrale mindset over borstvoeding in de praktijk begeleid met een borstontsteking. Na flinke koorts, pijn en een antibioticakuur vroeg ik haar of ze haar melkproduktie van plan was af te bouwen. Haar antwoord was nee. Ze was gestart met kolven en nageven van moedermelk per fles en dat gaf haar rust en een fijn gevoel. Ze gaat door met kolven, met de instelling dit te gaan voor een langere periode. Mooi om te zien hoe haar mindset, misschien juist mede door de borstontsteking, positief is bijgedraaid naar kolven, dus borstvoeding geven met open einde!

Wil je hier op de website nog meer lezen over (borst)voeding? Dat kan hier: https://itbertehus.nl/zwangerschapsreis/babyvoeding/

Nog meer blogartikelen lezen? Dat kan!