Zwangerschapscontroles

Zodra je weet dat je zwanger bent, kunt je bij ons een afspraak maken voor een intake. Je kunt je aanmelden zonder verwijzing van de huisarts. Er zijn geen kosten aan verbonden als je minimaal een basisverzekering hebt.

Intake

De intake vindt meestal plaats tussen de 8-10 weken in de zwangerschap. Tijdens de intake stellen we een heleboel vragen over onder andere je algemene gezondheid, familie, eventuele eerdere zwangerschappen en je wensen voor de komende tijd. Daarnaast meten we je bloeddruk. Al deze informatie slaan we op in een digitaal dossier en schrijven we op een zwangerschapskaart die je de tweede controle mee krijgt. Ook informeren we je over de onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap. Met jouw toestemming bespreken we je zwangerschap tijdens het maandelijks overleg met één van de gynaecologen van het door jou gekozen ziekenhuis. Tijdens dit overleg nemen we jouw wensen mee en bekijken we samen met de gynaecoloog of er bijzonderheden zijn en maken we een zogenaamd ‘zorgplan’. Tijdens de tweede controle bekijken we samen of dit aansluit bij jullie wensen. We hechten veel waarde aan dit overleg, omdat het prettig is dat jouw zwangerschap en eventuele bijzonderheden al bekend zijn in het ziekenhuis mocht je daar om de een of andere reden terecht komen.

Vervolgcontroles

Na de intake plannen we de volgende controle in. We vinden het fijn om naar jou behoeften te luisteren in welke frequentie je bij ons langs zou willen komen. Tijdens elke controle vragen we hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Je kunt dan ook al jouw vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten kwijt. Soms is het handig om je voor te bereiden op de controle door bijvoorbeeld je vragen vooraf te noteren. Aan het eind van je zwangerschap bespreken we uitgebreid de bevalling en jou wensen. Tijdens elke controle zouden we graag je bloeddruk willen meten. Daarnaast zouden we graag de groei willen beoordelen door aan je buik te voelen naar de grootte en ligging van de baby. We kunnen daarna ook luisteren we naar het hartje van de baby (vanaf 12 weken in de zwangerschap).