Kraambed

In de eerste week na de bevalling komen we regelmatig langs om te kijken hoe het gaat. Je kindje is nu uit de baarmoeder, dat is een hele verandering. En dat kost je baby veel energie.

Daarom controleren we samen met de kraamverzorgster onder andere: het gewicht, lichaamstemperatuur, de kleur, naveltje, het drinken aan de borst of fles en het poepen en plassen van je baby. De kraamverzorgster komt elke dag gedurende 8-10 dagen. Wij komen in diezelfde periode regelmatig om het hoekje kijken en zijn natuurlijk telefonisch bereikbaar.

Eerst valt je kindje wat af
De eerste dagen na de geboorte verliest je baby wat gewicht. Na gemiddeld 10-14 dagen is je kindje weer terug op het geboortegewicht.

Kleur
Is je kindje pas geboren dan is hij misschien wat blauw/grijs van kleur. Dat trekt snel bij als hij huilt en zelf gaat ademhalen en kleurt hij roze. Soms ziet je baby wat geel. Dit komt doordat hij zijn afvalstoffen nog niet goed kwijt kan. Door goed te drinken, verdwijnen de afvalstoffen. De eerste 4 dagen komen wij elke dag langs kom de kleur te beoordelen.

Navelstompje
Na het doorknippen van de navelstreng blijft er een navelstompje over. Het navelstompje droogt de eerste dagen na de geboorte in. Vaak na een week valt het stompje er vanzelf af. Soms zie je dan een druppeltje bloed, maar dat is niet erg.

Poepen en plassen
In het begin is de poep van je kindje taai, kleverig en zwart van kleur: meconium. Zodra de baby melk krijgt veranderd de kleur van de poep. Krijgt je kindje borstvoeding dan is de poep vaak zacht en mosterdgeel. Bij flesvoeding heeft je baby een korrelige, lichtgele poep die scherp ruikt. Hoe vaak je baby poept kan heel verschillend zijn.

Aan de hoeveelheid dat je kindje plast kunnen we zien of je baby genoeg drinkt. Het is daarom handig om dit voor ons bij te houden.