Plaats van bevallen

Thuis bevalling of poliklinische bevalling

Als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, mag je kiezen waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch. Het is daarbij belangrijk dat de bevalling daar plaatsvindt waar jij je het meest prettig voelt.

Thuis is het rustig, intiem en vertrouwd en een veilige plek om je kindje geboren te laten worden.

Voelt een poliklinische bevalling voor jou beter, dan zul je thuis het eerste gedeelte van de weeën opvangen. De dienstdoende verloskundige komt thuis langs om in overleg met jou de de ontsluiting te beoordelen. Als de bevalling goed op gang is, kunnen we naar het ziekenhuis gaan. Als er geen sprake is van een medische indicatie dan begeleiden wij de bevalling in het ziekenhuis. Als alles goed gaat mag je vrij snel na de bevalling weer naar huis, afhankelijk van het tijdstip. Wanneer er geen reden is om in het ziekenhuis te bevallen zijn de bijdragen in de kosten voor eigen rekening.

Je mag zelf kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen:

Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen
Ziekenhuis MCL in Leeuwarden
Antonius Ziekenhuis in Sneek

 

Medische bevalling

Als je overtijd bent, dan kan je worden ingeleid (de bevalling wordt dan kunstmatig opgewekt). Volgens de afspraken met het ziekenhuis is het gangbaar om te worden ingeleid als je langer zwanger bent dan 42 weken of als het niet goed gaat met jou of je baby. Wij verwijzen je dan door naar het ziekenhuis. Dit betekent dat je in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie. Je mag vanaf 41 weken zelf beslissen dat je ingeleid wilt worden. Wel gaat hier altijd een gesprek aan vooraf met een verloskundige of arts van het ziekenhuis om de voor- en nadelen te bespreken en kun je daarna een beslissing maken.

Voorafgaand aan de inleiding heb je altijd een controle door een verloskundige of een andere zorgverlener uit het ziekenhuis. Deze zorgverlener controleert jouw conditie en die van je baby. Ook word je geïnformeerd over de voor- en nadelen van een inleiding. Om te kunnen beoordelen of de baarmoedermond al ‘rijp’ is, wordt er een inwendig onderzoek verricht.

Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart door vaginale tabletten of een ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond). Als de baarmoedermond rijper is, is er sprake van ontsluiting (je hebt dan 1-2 centimeter) , dan wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen door de verloskundige of andere zorgverlener.

Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.