Zwangerschapsinformatie

Gefeliciteerd!

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je bij ons een afspraak maken voor een intake. Je kunt je aanmelden zonder verwijzing van de huisarts. Er zijn geen kosten aan verbonden als je minimaal een basisverzekering hebt. Deze pagina vertelt je meer over de voedingsadviezen en de zwangerschapscontroles bij verloskundigenpraktijk it Bertehûs.

Tijdens het aanmeldingsgesprek bespreken we altijd de voedingsadviezen in de zwangerschap. Voor jezelf en voor een gezonde ontwikkeling van het kindje is het verstandig om vers, gezond en gevarieerd te eten.Het Voedingscentrum heeft de app ‘ZwangerHap’ ontwikkeld. Hiermee wil het Voedingscentrum de twijfels rondom voeding wegnemen bij zwangere vrouwen. Je kunt van duizenden producten per categorie zien of je het wel of beter niet kunt eten. Daarnaast komt de informatie uit betrouwbare bron. Je kunt de app downloaden via de Appstore!

Wat kun je beter niet eten of drinken?

  • Rauwe eieren en producten met rauwe eieren;
  • Rauwe melk. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en kan geen kwaad. Kijk of er ‘gepasteuriseerd’ of ‘gesteriliseerd’ op het etiket staat;
  • Kaas gemaakt van rauwe melk. Vraag of de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk;
  • Dranken met cafeïne. Drink maximaal 1 kop koffie met cafeïne per dag.
  • Rauw vlees. Eet geen rauw/rood vlees of vis in de zwangerschap.
  • Lever. Eet geen lever of producten waar lever in is verwerkt, zoals leverworst of leverkaas. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind;
  • Alcohol.

Kijk voor de meest recente voedingsadviezen op http://www.voedingscentrum.nl

Intake

De intake vindt meestal plaats tussen de 8-10 weken in de zwangerschap. Tijdens de intake stellen we een heleboel vragen over onder andere je algemene gezondheid, familie, eventuele eerdere zwangerschappen en je wensen voor de komende tijd. Daarnaast meten we je bloeddruk. Al deze informatie slaan we op in een digitaal dossier en schrijven we op een zwangerschapskaart die je de tweede controle mee krijgt. Ook informeren we je over de onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap. Met jouw toestemming bespreken we je zwangerschap tijdens het maandelijks overleg met één van de gynaecologen van het door jou gekozen ziekenhuis. Tijdens dit overleg nemen we jouw wensen mee en bekijken we samen met de gynaecoloog of er bijzonderheden zijn en maken we een ‘zorgplan’. Tijdens de tweede controle bekijken we samen of dit aansluit bij jullie wensen. We hechten veel waarde aan dit overleg, omdat het prettig is dat jouw zwangerschap en eventuele bijzonderheden al bekend zijn in het ziekenhuis mocht je daar om de een of andere reden terecht komen.

Vervolgcontroles

Na de intake plannen we de volgende controle in. We vinden het fijn om naar jouw behoeften te luisteren in welke frequentie je bij ons langs zou willen komen. Tijdens elke controle vragen we hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Je kunt dan ook al jouw vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten kwijt. Soms is het handig om je voor te bereiden op de controle door bijvoorbeeld je vragen vooraf te noteren. Aan het eind van je zwangerschap bespreken we uitgebreid de bevalling en jouw wensen. Tijdens elke controle zouden we graag je bloeddruk willen meten. Daarnaast zouden we graag de groei willen beoordelen door aan je buik te voelen naar de grootte en ligging van de baby. We kunnen daarna ook luisteren naar het hartje van de baby (vanaf 12 weken in de zwangerschap).