Echo’s

Tijdens de zwangerschap kun je minimaal vijf echo’s aangeboden krijgen die vergoed worden vanuit de zorgverzekering:

  • Vitaliteitsecho (tussen de 7-9 weken)
  • Termijnecho (tussen 10-12 weken)
  • ETSEO (dertien weken echo)
  • SEO (twintig weken echo)
  • Op indicatie groeiecho’s
  • Liggingsecho

Voor de basisecho’s ben je welkom bij ons in de praktijk. Je kunt je aanmelden voor een echo via het aanmeldformulier.

Voor de dertien- en twintig weken echo verwijzen wij door naar een specialistisch echocentrum.

Vitaliteitsecho

Vanaf 7 weken zwangerschapsduur kan echoscopisch de foetus in beeld worden gebracht. Meestal is dit een vaginale echo. Het doel van deze echo is:

  • Klopt het hartje
  • Zit de foetus in de baarmoeder
  • Is er sprake van een een- of meerling zwangerschap
  • Je mag met een lege blaas bij de echo komen

Termijnecho

Een termijnecho is bedoeld om de exacte duur van de zwangerschap te bepalen. Deze echo vindt meestal tussen de 10’e en 12’e week van de zwangerschap. De zwangerschapsduur wordt berekent door de afstand van de kruin tot de stuit te meten. Deze echo is meestal uitwendig. Het is hierbij handig dat je een volle blaas hebt bij deze echo.

De dertienweken echo

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om de dertienweken echo uit te laten voeren. Deze echo wordt ook wel de 13 weken echo genoemd en kan vanaf 12+3 tot en met  14+3 weken zwangerschap worden verricht. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind.

Twintig weken echo

De twintig weken echo kan gemaakt worden tussen de 18-21 weken zwangerschap. Het is een medische echo met als doel het screenen van mogelijke afwijkingen bij de foetus. Primair wordt bij deze echo gekeken naar neurale buis defecten. Hiermee wordt bedoelt een open rug, open buik of open gehemelte. Daarnaast wordt er structureel gekeken of alle organen goed zijn aangelegd (bijvoorbeeld of er twee nieren zichtbaar zijn, de blaas gevuld is, het hart twee boezems en kamers heeft, etc). Als de echoscopist een afwijking ziet of twijfelt over haar bevindingen neemt zij contact op met ons.

Meer informatie over de twintig weken echo kunt u lezen in de folder.

Groeiecho

Soms is er naar aanleiding van de controles bij ons reden om de groei van het kindje met de echo te beoordelen. Wij kunnen in de praktijk de groei echo uitvoeren. Bij een groeimeting wordt er zo nauwkeurig mogelijk de omtrek van het hoofd, de omtrek van de buik en de lengte van het botje in het bovenbeen opgemeten. Deze metingen bij elkaar zeggen iets over de groei van het kindje in vergelijking met het gemiddelde kind bij dezelfde zwangerschapsduur. De uitgerekende datum verandert niet meer na een groeimeting. Want ‘groter’ is niet gelijk aan ‘ouder’.

Liggingsecho

Vanaf 32 weken zwangerschap wordt een hoofdligging voor een kindje de meest stabiele ligging. Voor 32 weken ligt het kindje het liefst met de billen naar beneden. De meeste baby’s draaien dan ook tussen de 32-36 weken spontaan in hoofdligging. Of een kindje in hoofdligging ligt kunnen wij constateren met behulp van uitwendig onderzoek. In enkele gevallen is het beoordelen van de ligging op de hand lastig, daarom krijgt iedere zwangere in onze praktijk standaard een liggingsecho aangeboden rond 35-36 weken bij ons op de praktijk.

Risico’s van echoscopie

Wij begrijpen dat het een bijzonder moment is om de baby bij een echo te kunnen zien en wij merken dat de vraag naar echo’s toeneemt. Echter het is belangrijk dat wij als verloskundigen zorgvuldig met het maken van echo’s omgaan. Uit onderzoek is gebleken dat het standaard aanbieden van echo’s later in de zwangerschap, zoals een standaard 30 weken echo geen gezondheidswinst oplevert. Wij maken deze dan ook alleen op medische indicatie. De vereniging van gynaecologen schrijft hier het volgende over:

‘Men past echoscopie al meer dan vijfentwintig jaar op grote schaal toe. Tot nu toe zijn in de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten naar voren gekomen. Een echo kan geen miskraam veroorzaken. Ook bij bloedverlies kan een vaginale echo geen kwaad. Wel zijn een enkele keer effecten als minimale groeivertraging en iets meer linkshandigheid bij het kind gezien, maar echte bewijzen zijn daar niet voor. Een garantie dat onbekende ongewenste effecten nooit zullen optreden, is niet te geven. Daarom is het verstandig om voorzichtig te zijn en echoscopie niet zomaar te gebruiken omdat het ‘zo leuk’ is. Voor de zekerheid raadt men aan alleen een echo te maken als deze nuttige informatie oplevert.